Τώρα που ξεκινάει ο χειμώνας επιβάλλεται η λήψη όλων των μέτρων που είναι σε θέση να ενδυναμώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς η εποχιακή γρίπη μας χτυπάει την πόρτα. Η σωστή διατροφή ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια των λοιμώξεων. Έτσι, θα μπορούσαμε όλοι να ακολουθήσουμε κάποιες βασικές οδηγίες για να μπορέσουμε να μη νοσήσουμε αυτή την εποχή!
Διάφορα θρεπτικά τρόφιμα και τα αντιοξειδωτικά που αυτά περιέχουν είναι σε θέση να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα με τα εξειδικευμένα κύτταρα και τα αντισώματα που παράγει μπορεί να εξουδετερώνει τους ιούς της γρίπης και άλλους εισβολείς. Αυτό μπορεί να το κάνει καλύτερα όταν ο οργανισμός είναι ξεκούραστος, παίρνει τον ύπνο που χρειάζεται και δέχεται μια διατροφή που του προσφέρει τα διάφορα στοιχεία που απαιτούνται για την ορθή του λειτουργία. Τα άτομα που είναι υποσιτισμένα, δηλαδή που δεν έχουν μια ικανοποιητική διατροφή είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις. Χωρίς καλής ποιότητας πρωτεΐνες δεν μπορούν να συνθέτουν αποτελεσματικά αντισώματα. Για την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού και την κατασκευή αντισωμάτων το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.
Για την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού πολύτιμη ενίσχυση προσφέρουν τα ακόλουθα που είναι και συστατικά μιας Μεσογειακού Τύπου Διατροφής:- Τα κρέατα πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες αλλά φτωχά σε κορεσμένα λίπη όπως τα πουλερικά, τα αυγά και το ψάρι
- Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά προτίμηση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
- Τα όσπρια και τα λαδερά
- Τα φρούτα, οι σαλάτες
- Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα
- Το ελαιόλαδο
- Οι ανάλατοι ξηροί καρποί
Επίσης, τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως αυτά με βιταμίνες Α και C προστατεύουν από τις λοιμώξεις και ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Καλές πηγές βιταμίνης Α αποτελούν τα καρώτα, η κολοκύθα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, τα αχλάδια, το μάγκο, το σπανάκι και το λάχανο.
Η βιταμίνη C παίζει ρόλο στην κινητοποίηση των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται εναντίον των ιών που έχουν εισβάλει στο σώμα και τους καταστρέφουν απορροφώντας τους. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε και να αποθηκευτεί στο ανθρώπινο σώμα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό κάθε μέρα να έχουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως: εσπεριδοειδή, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές διαφόρων ποικιλιών και χρωμάτων, μούρα, φράουλες, πεπόνι, μπιζέλια, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, ακτινίδια, μάγκο, παπάγια.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη και μικρή έλλειψη του ψευδάργυρου λόγω προβλημάτων που προκαλούνται στα αντισώματα είναι αιτία συχνότερων επεισοδίων κρυολογημάτων και γρίπης. Ο ψευδάργυρος από ζωικά τρόφιμα απορροφάται καλύτερα από αυτόν που είναι φυτικής προέλευσης. Μερικές πηγές ψευδαργύρου είναι οι εξής: κρέας βοδινό, αυγά, θαλασσινά, κάβουρας, στρείδια, σαρδέλες, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρια κολοκύθας.
Ο σίδηρος είναι σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπρόσθετα είναι γνωστός ο ρόλος του σιδήρου για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και το ρόλο του για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Η απορρόφηση του σιδήρου είναι ιδιαίτερα δύσκολη από τρόφιμα φυτικής προέλευσης παρόλο που πολλά (όπως το σπανάκι) τον περιέχουν σε μεγάλο βαθμό. Η βιοδιαθεσιμότητά του είναι καλύτερη σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το συκώτι και τα κόκκινα κρέατα, το ψάρι και το κοτόπουλο και η απορρόφησή του αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν λαμβάνεται μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Οπότε μπορείτε, για να είναι μεγαλύτερη η απορρόφησή του, να προσθέσετε λεμόνι πάνω από τα κρέατα και τα ψάρια και να μη τα συνοδεύετε με τυρί ή άλλη πηγή ασβεστίου ταυτόχρονα καθώς και αυτό μειώνει την απορρόφησή του άμα είναι μαζί. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα αποφύγετε να τρώτε γαλακτοκομικά αφού είναι απαραίτητες 2-3 μερίδες μέσα στη μέρα. Το σκόρδο φαίνεται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιών. Για άτομα που μπορούν να το ανεχτούν, το μάσημα ενός ωμού σκέλους σκόρδου κάθε μέρα μπορεί να βοηθά την άμυνα του σώματος τους εναντίον διαφόρων απειλών όπως μεταξύ άλλων οι ιοί της γρίπης.
Το σελήνιο μπορεί επίσης να προστατεύει από τους ιούς της γρίπης. Η ποσότητα σεληνίου που προσφέρουν 3 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα είναι ικανοποιητική για την προστασία από τους ιούς της γρίπης. Σελήνιο υπάρχει επίσης σε άλλα είδη καρυδιών, στον τόνο, στα ζυμαρικά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η διατροφή παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας εναντίον των διαφόρων ειδών γρίπης. Βέβαια δε θα πρέπει να αμελήσουμε την ξεκούραση, τον καλό ύπνο και την τακτική σωματική δραστηριότητα που είναι επίσης μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας.