Παρακάτω παραθέτουμε τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου και οδηγίες για να αυξήσετε την απορρόφησή του!
- Συκώτι, μοσχάρι, χοιρινό, γαλοπούλα (Βοηθάει η προσθήκη λεμονιού από πάνω και η κατανάλωσή τους με πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, η ρόκα, το σπανάκι κλπ) – ΟΧΙ μαζί με γάλα, τυρί ή γιαούρτι
- Ξερά βερίκοκα, και δαμάσκηνα (1 φρούτο= 2-3 ξερά δαμάσκηνα ή βερίκοκα)
- Αποξηραμένα βότανα: Το αποξηραμένο θυμάρι περιέχει τον περισσότερο σίδηρο απ’ όλα, ενώ ακολουθεί ο αποξηραμένος μαϊντανός , ο αποξηραμένος δυόσμος και στη συνέχεια, η ρίγανη, το μαύρο πιπέρι, η μαντζουράνα, ο αποξηραμένος άνηθος, ο αποξηραμένος βασιλικός, το δενδρολίβανο κ.ά.
- Κακάο (το κλασσικό το πικρό σε σκόνη - καλύτερα με νερό ζεστό αντί για γάλα και για να γλυκίσει μπορείτε να προσθέσετε κάποιο γλυκαντικό)
- Στρείδια, μύδια, μαλάκια γενικά και σαρδέλες κονσέρβας
- Πασατέμπος , ηλιόσπορος, σουσάμι και σταφίδα
- Ταχίνι και σουσάμι
- Λιαστή ντομάτα
- Φακές με ρύζι (χωρίς τυρί μαζί)
- Σπανακόρυζο με μπόλικο λεμόνι από πάνω και χωρίς τυρί μαζί
- Φασόλια ξερά, αρακά
- Δημητριακά πρωινού και κουάκερ εμπλουτισμένα
Για να αυξήσετε την
απορρόφηση του σιδήρου, συνδυάστε τα τρόφιμα που τον περιέχουν με:
• Χυμό πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες, ακτινίδια κλπ., δηλαδή φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C.
• Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτα και χυμό ντομάτας, πατάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, δηλαδή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
• Χυμό πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες, ακτινίδια κλπ., δηλαδή φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C.
• Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτα και χυμό ντομάτας, πατάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, δηλαδή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
Η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται όταν αυτός
συνδυάζεται με:
• Καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και σοκολάτα.
• Γάλα, τυρί, γιαούρτι, καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου.
• Καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και σοκολάτα.
• Γάλα, τυρί, γιαούρτι, καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου.